Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"Az ökrök száján véres nyál cs
  2010-10-10 10:36:38, vasárnap
 
  "Az ökrök száján véres nyál csorog...



"Nehezen ocsúdtam föl a vörösiszap okozta katasztrófa hatása alól, és most úgy néz ki, ismét jöhet a vörös áradat.

Hiába tudjuk, hogy a környezetvédelem nem uralkodó szempont a magyarországi kormányzásban, ahogy azt is, mennyire szordínóban működött a magyar állam az utóbbi időkben; ismerjük jól a vadkapitalizmusból itt ragadt üzletemberek mentalitását is, mégsem számítottunk ilyenre.

Mint minden katasztrófánál, ennél is több tényező váltotta ki a tragikus hatást. Készséggel elhiszem, hogy az esős-szeles időjárás is okozója, esetleg katalizátora lehetett a történteknek, mégis tagadhatatlan, hogy több emberi mulasztás is történt. Lehet firtatni a hatóságok szerepét, de ezzel párhuzamosan érdemes végiggondolni, milyen ellenőr-ellenes mentalitás jellemző az országra. A cégek bármit megtesznek a revizorok jóindulatának elnyeréséért vagy legalábbis figyelmének elteréséért. Aki most a környezetvédelmi hatóságra akarja ráhúzn elsősorban a vizes lepedőt, gondolja meg, sosem akart-e rendőrt vagy BKV-ellenőrt jobb belátásra bírni. A hatóságot nem menti föl persze, hogy olyan környezetben kell embereinek dolgoznia, ahol folyamatosan próbára teszik a tisztességüket, de mint minden korruocióhoz két fél kell. Biztosan súlyos hibát vétett az, aki erre a toldozott-foltozott teknőre, melyet egyértelműen túltöltöttek, kiadta az engedélyt. De a legfőbb felelősség természetesen a cégé, melynek valószínűsíthetően hanyag és felelőtlen magatartása miatt ez a rémség bekövetkezett.

A cég tulajdonosi - vezetői köre a múlt rendszer utolsó haszonélvezőiből, az állami vagyont ügyes-ügyeskedő átmentőiből áll. Ennek jogosságát lehet persze firtatni, ennél engem mindig jobban érdekelt, hogyan működik a rájuk bízott cég. Eredendően ennek vizsgálatakor a pénzügyi eredményességet érdemes megnézni, mert az ember azért azzal nem számol - és talán ez súlyos hiba - hogy egy száz éve ugyanazzal foglalkozó üzemben az alapvető biztonsági előírásokkal sincs minden rendben.

A menedzsment viselkedése azonban egyértelműen közvetlen vétkességükre utal. Eddig egyetlen üzenettel szolgáltak: a cég biztos nem bűnös - szerintük. Ezt különböző, többnyire ügyetlen és szerencsétlen módon előadott nyilatkozat formájában tették nyilvánvalóvá.
Mindent elmond a MAL vezérkarának társadalmi felelősségvállalásáról alkotott felfogásáról a vezérigazgató első, magabiztos nyilatkozata. Ebben azt fejtette ki - az ár még le sem ment ekkor - hogy semmi baj sincs. A vörösiszap nem káros az egészségre. Vagy, ha mégis, a cég, melynek telephelyéről szabadult el ez a töménytelen melléktermék, arról nem tehet. Sőt, még azt is bizonygatták, hogy ami történt, nem lehetséges. Ehhez képest valahogy mégis bekövetkezett.

Természetesen kötelessége minden cégvezetőnek cége érdekeit képviselni, amennyire csak lehet. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a keletkezett károkat minél kisebbre kell csökkenteni. De a MAL minden határon túlmegy azzal, hogy semmilyen felelősséget sem vállal. Zsebpénznek beillő felajánlását sem magától, hanem a kormányzat nyomására tette meg. Megkésett távolságtartó és szűkszavú sajtóközlemények formájában érintkeznek a lakossággal, és még érzéketlenségükre is van magyarázatuk: a kárelhárítással vannak elfoglalva. Ehhez képest rendszerük újabb három helyen vált instabillá, Kolontárt evakuálni kellett.

A MAL Zrt. egyelőre ragaszkodik azon álláspontjához, hogy a hét halálos áldozatot követelő, száz fölötti számú súlyos sérülést és teljes ökológiai pusztulást okozó baleset természeti jellegéhez. Kíváncsian várjuk ennek bizonyítását.

Az óvatoskodás ideje lejárt, és ez Orbánék határozott reakciójából is kiderül. Az iszapár "gazdáinak" ehhez kellene igazodnia, nem mindenféle maszatolással próbálkozni, hátha mégsem lesz akkora a kár; hátha rá lehet fogni, hogy az ő olcsó húsuk híg leve valami vis maior miatt öntötte el a környező falvakat.
Ebből a finomkodásból kiderül az az ügyeskedési hajlam, mely feltételezhetően a katasztrófához vezetett. Valószínűleg a tározó és a gátak folyamatos és tisztességes karbantartása helyett folyamatos tűzoltás zajlott. Csak nem lesz baj!

Hát lett! Úgyhogy jobb lenne másképp hozzáállni a történtekhez. Mindenekelőtt elnézést kellett volna kérni, de erre csak tegnap, pénteken került sor. Másrészt a lavírozás ideje lejárt. Ki kellett volna állni, és minden lehetséges variációt - hogy tovább omolhat össze az iszapkazetta és a védgát, hogy az esetleges újabb túlcsordulásra felkészülhessenek az emberek.
Ma reggel 6-kor az ötvenes kitelepítéseit idéző körülmények között kellett hátrahagyniuk otthonaikat az eddig is sokat szenvedett kolontáriaknak. Fejenként húsz kiló - ennyit menthettek meg biztosan anyagi javaikból. Talán, ha a cég megadja a szót szakembereinek, akikről szeretném feltételezni, hogy el tudják képzelni a lehetséges következményeket, akkor a kiköltözést jobban megszervezhették volna a helyiek. De inkább hallgattak, mert abból baj nem lehet.
(Abba inkább bele sem gondolok, mi van, ha a szakértők annyira mégsem tudják felvázolni az összes eshetőséget.)

A legsértőbb momentum a MAL részéről az volt azonban, amikor ígéretével ellentétben a cég vezérigazgatójának, Bakonyi Zoltánnak, nem volt mersze megjelenni a lakossági fórumon. Az egész falu várt rá, és nyilván nem lett volna könnyű menet, de annyit megérdemeltek volna az áldozatok, hogy legalább szóba állnak velük. Nagy késéssel egy huszadrangú alkalmazottat küldtek a helyszínre, aki ráadásul semmilyen lényegi közlésre sem volt felhatalmazva.

Az ország viszont összefogott, a 1749-es és 1752-es adományvonalakat már félmillióan felhívták, erre buzdítok én is mindenkit. Aki ezen felül is szeretne adakozni, több jótékonysági szervezetnél is megteheti. Kolontár önkormányzata nyitott egy számlát is, melynek száma: 11748090-15427298-06540009 . A Kormány pedig létrehozta a Magyar Kármentő Alapot, ide lehet utalni a segítő forintokat: 11794022-22222222 .


http://recklamal.blog.hu/2010/10/10/az_okrok_szajarol_veres_nyal_csorog
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: környezetvédelem, következményeket, sajtóközlemények, feltételezhetően, adományvonalakat, környezetvédelmi, megszervezhették, haszonélvezőiből, eredményességet, kárelhárítással, álláspontjához, katasztrófához, tisztességüket, kitelepítéseit, kolontáriaknak, túlcsordulásra, szakembereinek, katasztrófánál, mindenekelőtt, nyilvánvalóvá, szerencsétlen, távolságtartó, bekövetkezett, telephelyéről, hozzátartozik, hátrahagyniuk, természetesen, vezérigazgató, alkalmazottat, kormányzásban, végiggondolni, felhatalmazva, vétkességükre, megérdemeltek, maszatolással, vizsgálatakor, ökrök száján, vörösiszap okozta, vörös áradat, magyarországi kormányzásban, magyar állam, utóbbi időkben, tragikus hatást, esős-szeles időjárás, hatóságok szerepét, cégek bármit, revizorok jóindulatának, környezetvédelmi hatóságra, vizes lepedőt, legfőbb felelősség, rémség bekövetkezett, múlt rendszer, Bakonyi Zoltánnak, Magyar Kármentő Alapot,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Ébredj  Az elfogadásnak...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az Európai Unió is foglalkozik...  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  képre írva  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  A könnyek összegyűjtése  György napra  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Egyszerűen  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Ma  Beney Zsuzsa  Paul David Tripp Április 24  Különös!  Facebookon kaptam  Volt egy...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  György napra  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Emlék  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ez a jó az alvásban.  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Két ember becsülete 
Bejegyzés Címkék
ökrök száján, vörösiszap okozta, vörös áradat, magyarországi kormányzásban, magyar állam, utóbbi időkben, tragikus hatást, esős-szeles időjárás, hatóságok szerepét, cégek bármit, revizorok jóindulatának, környezetvédelmi hatóságra, vizes lepedőt, legfőbb felelősség, rémség bekövetkezett, múlt rendszer, állami vagyont, rájuk bízott, pénzügyi eredményességet, ember azért, alapvető biztonsági, menedzsment viselkedése, vezérigazgató első, töménytelen melléktermék, keletkezett károkat, kormányzat nyomására, kárelhárítással vannak, óvatoskodás ideje, környező falvakat, finomkodásból kiderül, katasztrófához vezetett, gátak folyamatos, lavírozás ideje, esetleges újabb, ötvenes kitelepítéseit, szót szakembereinek, lehetséges következményeket, kiköltözést jobban, szakértők annyira, összes eshetőséget, legsértőbb momentum, volt azonban, lakossági fórumon, egész falu, huszadrangú alkalmazottat, ország viszont, segítő forintokat, környezetvédelem, következményeket, sajtóközlemények, feltételezhetően, adományvonalakat, környezetvédelmi, megszervezhették, haszonélvezőiből, eredményességet, kárelhárítással, álláspontjához, katasztrófához, tisztességüket, kitelepítéseit, kolontáriaknak, túlcsordulásra, szakembereinek, katasztrófánál, mindenekelőtt, nyilvánvalóvá, szerencsétlen, távolságtartó, bekövetkezett, telephelyéről, hozzátartozik, hátrahagyniuk, természetesen, vezérigazgató, alkalmazottat, kormányzásban, végiggondolni, felhatalmazva, vétkességükre, megérdemeltek, maszatolással, vizsgálatakor, finomkodásból, önkormányzata, tagadhatatlan, jóindulatának, karbantartása, magyarországi, nyilatkozata, egyértelműen, számítottunk, felfogásáról, túltöltöttek, előírásokkal, vezérkarának, folyamatosan, történteknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4582
  • e Hét: 18812
  • e Hónap: 29923
  • e Év: 183419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.